Składniki:
- mleko 700 ml
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - 80g
- cukier 3/4 szklanki
- masło 300g
- słone krakersy - 2 opakowania (ok. 350g)
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g margaryn
Polewa:
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu mleko zdjąć z ognia, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania ponownie doprowadzić składniki do wrzenia i przez kilka minut gotować na małym ogniu (ciągle mieszając), by budyń zgęstniał.
Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego ostygnięcia
2. Masło pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo zimny budyń.
Ucierać składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (nie za długo, bo składniki mogą się rozwarstwić, jeśli w kuchni jest ciepło)
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć krakersami i rozsmarować na nich 1/3 kremu. Przykryć go kolejną warstwą krakersów i tak na przemian.
4. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka lub wody, wsypać cukier puder i rozpuścić, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić. Zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao.
Szybko i dokładnie wymieszać (w razie rozwarstwienia składników dolać odrobinę zimnego mleka). Schłodzoną polewę równomiernie wylewamy na ciasto
5. Gotowe ciasto najlepiej na noc wstawić do lodówki, aby krakersy zmiękły i połączyły się z kremem