Składniki na 3 porcje:
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- ok. 2 czubatych łyżek mąki
- szczypta soli
- 700 ml mleka
- opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki cukru
Jajko, dwa żółtka, mąkę i szczyptę soli zmiksować. Konsystencja ma być odrobinę gęstsza niż ciasto na naleśniki.
Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli wlewać do niego ciasto, cały czas miesząc łyżką. Kluseczki gotować przez 3-4 minuty.
Można dosłodzić mleko wg uznania. Podawać z ulubioną konfiturą lub owocami.
Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli wlewać do niego ciasto, cały czas miesząc łyżką. Kluseczki gotować przez 3-4 minuty.
Można dosłodzić mleko wg uznania. Podawać z ulubioną konfiturą lub owocami.