Składniki:
- 400-500 g makaronu penne (lub innego grubego)
- 1/2 piersi z kurczaka
- olej
- sól, pieprz, vegeta
- 1 łyżka masła
- 200 g śmietany 18%
- duża garść startego sera żółtego
- posiekana natka pietruszki
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy lekko solą, pieprzem i vegetą, smażymy na patelni na oleju.
3. Masło rozpuszczamy na drugiej patelni, dodajemy do niego śmietanę, lekko gotujemy i mieszamy, by składniki się połączyły. Następnie dosypujemy stopniowo ser żółty, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy natkę pietruszki, a na koniec usmażonego kurczaka. Dosypujemy dużą szczyptę soli i mieszamy składniki.
4. W dużym garnku łączymy makaron z sosem, dokładnie mieszamy.
Uwielbiam takie połączenia smakowe! <3
OdpowiedzUsuń