Piegusek budyniowy - efektowne ciasto bez pieczenia

Wygląda i smakuje wspaniale! Budyniowe ciasto z brzoskwinią i czekoladowymi kuleczkami.
Składniki:
  • mleko 700 ml
  • budyń waniliowy bez cukru - 80g
  • cukier 1/2 szklanki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • masło 200g
  • brzoskwinie z puszki - 3 połówki
  • kuleczki zbożowe czekoladowe typu Nesquik - 8 garści
  • herbatniki maślano-kakaowe - 1 opakowanie 250g
  • gotowa polewa czekoladowa biała - 2 szt
  • blaszka wymiar wew. 23x33

  • Sposób przygotowania:
    1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu mleko zdjąć z ognia, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. 
    Ponownie doprowadzić składniki do wrzenia i przez kilka minut, mieszając, gotować na małym ogniu. Do gotowego budyniu wsypać 2 galaretki i dokładnie wymieszać. 
    Budyń przykryć ręcznikiem papierowym (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    2. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Do masy dodawać stopniowo pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (cały czas mieszamy masę łyżką) i 6 garści kuleczek. 
    4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć warstwą herbatników, równomiernie rozsmarować na nich masę i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. 
    5. Całość zalać białą polewą (przygotować wg przepisu na opakowaniu) i udekorować pozostałymi kuleczkami. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

    9 komentarzy:

    1. Jaka duża blacha?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na wymiary 23x33 cm wewnątrz balachy, na herbatniki - w spodzie wchodzi 14 całych i 2 połówki herbatników.
        Nie będzie problemu jeżeli będzie troszeczkę większa (wówczas ciasto będzie delikatnie niższe). Powodzenia!

        Usuń
    2. Jaka jest najlepsza polewa? Chcialabym taką aby nie byla twarda a przy krojeniu nie pekala w pajeczynke

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Biała czekolada i trochę mleka zawsze się sprawdza i nigdy nie pęka !!!

        Usuń
    3. Weź rozpuść sobie z mlekiem 2 białe czekolady wedlowskie Karmelove

      OdpowiedzUsuń
    4. Witam. Po jakim czasie kulki zmiękną w masie budyniowej??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zależnie od producenta kulek, my używaliśmy Nesquik'a i po nocy w lodówce zmiękły, z Mlekołakami i Miami... już niestety trudniej... Innych nie sprawdzaliśmy.

        Usuń
    5. galaretke nie rozpuszczona
      taka z paczki wsypac bezposrednio do budyniu ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak. tu galaretka spełnia rolę stabilizatora masy. W budyniu się rozpuści dając efektowne kropeczki (piegi) :)

        Usuń