Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 opakowanie kefiru 400g
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 5 łyżeczek cukru
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
- olej
- cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i drobno kroimy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, kefir, żółtka, cukier i sól. Dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dokładamy pokrojone jabłka i ponownie lekko mieszamy.
3. Nieduże placuszki smażymy na oleju. Gdy są gotowe, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
1. Jabłka obieramy i drobno kroimy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, kefir, żółtka, cukier i sól. Dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dokładamy pokrojone jabłka i ponownie lekko mieszamy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZrobilem sa SUPER !
Usuń