Składniki:
- 400 g makaronu penne (może być też inny gruby)
- 250 g sera żółtego w kostce
- ok. 250 g kiełbasy
- 1 duża czerwona papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- przyprawy podstawowe: pieprz, sól, vegeta
*dla podkreślenia smaku można też dodać po dwie duże szczypty czosnku niedźwiedziego, majeranku i przyprawy do makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jedną garść sera odłożyć do posypania wierzchu zapiekanki. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Można (ale nie trzeba) lekko podsmażyć je na patelni.2. Majonez i śmietanę wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
3. Wszystko dokładnie wymieszać w dużej misce i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Piec przez 45 min w 180 stopniach. 15 min przed końcem pieczenia posypać po wierzchu serem.