- 700 ml mleka
- 80 g budyniu czekoladowego bez cukru (2 opakowania)
- 80 g kremu czekoladowego do kanapek
- Żelatyna deserowa 60 g
- ok. 120 g herbatników maślano-kakaowych
- wiśnie drylowane (ok 30 sztuk)
- 2 galaretki pastelowe pinacolada
- posypka deserowa czekoladowa
- forma do ciasta wymiar wew. 28x23
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować. W momencie gdy zacznie się gotować, przed dodaniem budyniu wrzucić do mleka ok 80g (2 pełne łyżki stołowe) kremu czekoladowego dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i dodać rozrobiony budyń. Przez 2 minuty gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
2. Gotową masę budyniową odstawić na 3 minuty, by trochę ostygła. Następnie mikserem wymiksować do jednolitej masy, dodając partiami żelatynę do masy.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować połowę masy i ułożyć wiśnie, następnie zalać drugą połowa masy budyniowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ciasto.
5. Całość wstawić do lodówki do stężenia.