Składniki:
- rabarbar - ok. 2 kg
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- forma: ok. 37x22 cm
- 1/2 szklanki cukru
- 5 białek
- 1 kisiel cytrynowy
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. 4 łyżki cukru wymieszać z 1 cukrem waniliowym, posypać równomiernie rabarbar.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
5. Rabarbar przykryć pianą z białek. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. 4 łyżki cukru wymieszać z 1 cukrem waniliowym, posypać równomiernie rabarbar.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Zaśliniłam się!!! A z mojego ogródka w tym roku rabarbar gdzieś sobie wytuptał... chyba kupię i upiekę takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńrabarbar świetnie pasuje do majowych deserów :)
OdpowiedzUsuńa mi spod calkowicie przesiakl sokiem z rabarbaru i sie strasznie rozwala wszystko juz na etapie wyciagania z blachy;(;(;(
OdpowiedzUsuńczy próbowałeś wyciągać ciasto z blaszki jeszcze ciepłe?
UsuńCzy rabarbar był odcedzony z wody?
Przepis jest sprawdzony w 100 procentach. Zawsze wychodzi.
Pod owoce zawsze posypuję ciasto bułką tartą. Nawet z bardzo soczystych owoców sok wpija bułka. Ciasto jest suche.
UsuńRabarbar w cukrze powinno się obtoczyc przed ułożeniem na ciasto
OdpowiedzUsuńożeniem na ciasto
kostka masla 250gram?
OdpowiedzUsuń`
200g
UsuńCiasto bardzo dobre chociaż mam jeden problem. Było piękne wysokie po wyciągnięciu z piekarnika po czasie opadło. Co zrobiłam nie tak? Powinno jeszcze pozostać w ciepłym piekarniku?
OdpowiedzUsuńSuper pyszny rabarbarowiec :D
OdpowiedzUsuńCzy rabarbar można zastąpić innymi owocami?
OdpowiedzUsuńTak,np. jabłkami.
UsuńProszę zajrzeć tu:
https://www.knurr.pl/2018/05/przepyszna-szarlotka.html?m=1
Rabarbar daję surowy i tylko posypuję go cukrem . Zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuń