Pyszna! Zrobisz błyskawicznie! Idealna sałatka na grilla, do każdego rodzaju mięs. Bez niej grillowanie nie smakuje tak samo.
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 200 g sera feta
- 2 garście grzanek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska
1. Przygotować sos: oliwę wymieszać w szklance z oregano, bazylią i szczyptą soli morskiej. Odstawić.
2. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, włożyć do dużej salaterki i oprószyć delikatnie solą morską.
3. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półtalarki. Cebulę posiekać w piórka. Oliwki odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Składniki dodać do sałaty, dorzucić grzanki i delikatnie przemieszać.
4. Sałatkę polać równomiernie sosem.
2. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, włożyć do dużej salaterki i oprószyć delikatnie solą morską.