Kajmakowe ciasto z musem truskawkowym

Coś wspaniałego! Mus truskawkowy w masie kajmakowej i śmietankowej
Składniki:
  • forma: 36x21 cm
  • herbatniki - ok. 300 g
  • wiórki kokosowe - do posypania wierzchu
Masa budyniowo-kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (200g)
  • kostka masła 250 g
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżki stołowe żelatyny
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać do niego stopniowo budyń i masę krówkową. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Truskawki z cukrem zblendować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. Dodać 3 łyżki żelatyny, dokładnie i szybko wymieszać. Ostudzony mus wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynny, wylać na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe połączenie smaków! :)

    Zapraszam też do mnie: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra! Poproszę kawałek! Boję się zrobić sama, bo bym sama pewnie też zjadła ;) Ale niedługo imieniny w domu, więc będzie okazja wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i bardzo apetyczne ciasto <3

    OdpowiedzUsuń