Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml wody
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 150 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- szklanka malin
- forma ok. 24x24 cm
1. W rondelku rozpuścić masło, czekoladę (połamaną na kawałki), wodę, kakao, kawę i cukry. Podgrzewać na małym ogniu mieszając - aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia. Dodać jajko i zmiksować.
2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przesypywać je powoli do masy czekoladowej miksując aż masa stanie się gładka.
3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny.
4. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do "suchego patyczka").
2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przesypywać je powoli do masy czekoladowej miksując aż masa stanie się gładka.
4. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do "suchego patyczka").
Wyszło bardzo smaczne ale niestety rozsypujące się w oczach. Nie wiadomo dlaczego. Maliny mrożone (po rozmrożeniu oczywiście).
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć czy maliny były porządnie osuszone?
Usuń