Składniki:
- Forma ok. 36x21 cm
- 23 dag mąki pszennej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 7 dag cukru pudru
- 15 dag schłodzonego masła
- 4 żółtka
- 500 g malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
1. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy wylepić ciastem. Ciasto podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piec w temp. 170 stopni przez 25 minut.
2. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać w niej maliny.
3. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Miksować dalej na najwyższych obrotach przez 10-15 minut, pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty.
4. Po upływie 25 minut ciasto wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika. Na cieście rozłożyć maliny, przykryć je równomiernie bezą. Wierzch delikatnie wyrównać łyżką i posypać płatkami migdałowymi. Całość wstawić do piekarnika na 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 15 minut. Kroić na zimno.
2. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać w niej maliny.
3. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Miksować dalej na najwyższych obrotach przez 10-15 minut, pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty.
świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie. Może uda mi się je zrobić w weekend, tym bardziej teraz, kiedy jest sezon na maliny.
OdpowiedzUsuńJadłam takie ciasto. Co prawda nie zrobiłam sama tylko koleżanka ale jadłam dokładnie takie samo! Może sugerowała się nawet przepisem stąd. Tak czy siak - pychotka!
OdpowiedzUsuńMozna uzyc fruzeliny z mrozonych owocow?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak!
UsuńCzy błędu nie ma w przepisie?, bo 23 g mąki to zdecydowanie za mało na blachę o tą o ich wymiarach
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać dokładnie
Usuń23 dag = 230 g.
Nadal za mało 😁😉
Właśnie robię. Boję się trochę. Nie robiłam jeszcze bezy 😅
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, zawsze się udaje
OdpowiedzUsuńNo i robi się szybko ;)
Robię już trzeci raz bo mam swoje maliny. Ciasto rewelacyjne, spod ciasta wystarczy na dużą blachę.
OdpowiedzUsuńBeze robię z 7 bialek i dłużej susze tak z 45 min.