Pieczone podudzia w chrupiącej panierce

Przepyszny obiad dla całej rodziny! Serowo- cebulowa chrupiąca panierka z nutką czosnkową
Składniki:
  • podudzia z kurczaka: 10-14 szt
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 4 garście płatków kukurydzianych
  • 2 garście suszonej cebuli
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • olej
Sposób przygotowania:
1. Podudzia umyć i osuszyć. Posypać z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Przygotować panierkę: płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i zgnieść przy pomocy wałka. Przesypać do miski, dodać suszoną cebulę, starty drobno parmezan i czosnek, wymieszać. W  drugiej misce roztrzepać widelcem jajka.
3. Przyprawione podudzia zamoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w panierce z płatków, cebuli,czosnku i parmezanu.
4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej podudzia. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Około 20-tej minuty pieczenia, podudzia wyjąć z piekarnika i posmarować z wierzchu olejem, włożyć z powrotem, dokończyć pieczenie. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Cudownie chrupiące!

15 komentarzy:

  1. wygląda mocno-zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda arcyknurzaście

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Musze przyznać, że aż poczułam ich zapach, coś niesamowitego :) Chyba będę miała już pomysł na kolejny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je robię pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący przepis. Zrobię z polędwiczkami z kurczaka. Z pałek musiałabym zdjąć skórę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Czy parmezan można zastąpić innym serem lub pominąć ? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego przepisu szukałam, dziś wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne!!! Przypadkiem znalazłam ten przepis i jest obłędny! Bardzo prosty w wykonaniu a jednocześnie zachwyca smakiem i wyglądem. Będę polecała każdemu! 🤭:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz wkładam je do piekarnika ❤️ do tego będą pieczone ziemniaczki i ogórki małosolne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy suszoną cebulę można zastąpić porażoną cebulą?

    OdpowiedzUsuń