Składniki:
- okrągłe biszkopty (ok. 16 szt.)
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- maliny ok. 30 szt.
- starta biała czekolada do posypania wierzchu
- forma: 24x24 cm
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami.
2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
4. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Ułożyć na niej maliny. Przykryć je resztą masy, wierzch wyrównać łyżką.
5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężało. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą.
Wygląda cudnie! Muszę koniecznie wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńwoow ale cudo
OdpowiedzUsuńbardzo letnie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńrozpływa się w ustach.Bardzo dobre bo nie trzeba piec.
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób układania biszkoptów! Luki pomiędzy nimi są znacznie mniejsze. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto na lato
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis .SMACZNEGO
UsuńPyszne ciasto 😃 zastanawiałam się jednak czy następnym razem nie zrobić na śmietanie 36% bo szybciej by się ubiła. Robił ktoś może?
OdpowiedzUsuńŚmietanka 30% ubije się również szybko,tylko trzeba dobrze ją schłodzić.
UsuńJola59
Wspaniałe ciasto. Zrobiłam z malinami,a dodatkowo na wierzch ciasta zamiast czekolady, dałam borówki i wszystko zalałam tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńJola59
Kiedy zalewałam maliny 2 czescia masy, biszkopty wpłynęły mi na wierzch, w czym problem? :(
OdpowiedzUsuńMasa była za szybko wlana, dobrze gdy galaretka troszeczkę złapie w masie, wówczas staje się cięższa i biszkopty nie odbiją.
Usuńmają być 2 łyzeczki cukru pudru czy 2 łyżki?
OdpowiedzUsuńŁyżeczki cukru pudru. Dokładnie tak jak w przepisie...
Usuń