Składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 masło (250 g)
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 6-8 śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- Forma ok. 37X22 cm
1. Masło pokroić w kostkę i zmiksować z rozkruszonymi drożdżami. Cały czas miksując, dodać roztrzepane jajka, a na koniec stopniowo mąkę. Miksować do połączenia składników.
2. Oprószyć mąką dłonie i uformować z ciasta kulę. Kulę zanurzyć w około 4 litrach wody. Po około 10 minutach kula wypłynie na wierzch.
3. Składniki na kruszonkę mieszać w misce, aż powstaną grudki.
4. Gdy kula z ciasta wypłynie, przełożyć ją z powrotem do miski i zmiksować z cukrem.
5. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć ćwiartki śliwek, całość posypać kruszonką.
Ale ciekawy sposób wykonania... chyba się skuszę, tak z ciekawości;):)
OdpowiedzUsuńwarto, po przez fakt wyrośnięcia drożdży w wodzie, ciasto jest delikatne i "mokre". Idealne...
Usuńwoda ma być ciepła czy zimna?
OdpowiedzUsuńzimna - prosto z kranu
UsuńCzy w tym przepisie nie dodaje się MLEKA lub wody ??
OdpowiedzUsuńnie ma, jedyna woda jest w garnku, mleka też nie ma.
UsuńCzy piekarnik nalezy ustawić góra/dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńgóra/ dół - bez termoobiegu
Usuńciekawa wersja drożdżowego placka :)
OdpowiedzUsuńA gdyby używać suchych drożdży to robimy tak samo? I ile ich użyć
OdpowiedzUsuń-
w przepisie mamy 100g drożdży, należy dodać odpowiednik po przeliczeniu z suchych: 7g to odpowiednik 25g świeżych - deajemy więc 4x7g suchych (intsant)
Usuńciasto robilam polecam goraco 😁swietnie jest
OdpowiedzUsuńCukier dobrze się łączy z tym gęstym ciastem?
OdpowiedzUsuńcukier na początku zostaje w formie kryształu w gęstym cieście, ale po chwili gdy zaczną działać drożdże - pięknie się roztapia. Przykład mamy na zdjęciu surowego ciasta po dodaniu cukru i wyłożeniu na blachę (obrazek 5)
UsuńJajka dajemy w całości czy białka ubijamy
OdpowiedzUsuńjaja dodajemy całe (tzn żółtko i białko) roztrzepane (jak kogiel-mogiel)
UsuńJaka pojemność szklanki?
OdpowiedzUsuń1x Szklanka standard 250 ml = ok. 220g mąki
Usuńszklanka 250 ml = ok. 170g mąki i ok. 220g cukru
UsuńJutro biorę się za pieczenie, ciasto wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńjajka wystarczy widelcem roztrzepać żeby zółtko z białkiem połączyło czy mikserem ?
OdpowiedzUsuńWidelec wystarczy
UsuńWow coś innego 😲 dostałam od brata śliwek i na weekend mam już pomysł 😋😋
OdpowiedzUsuńCzemu cukier dodajemy dopiero po wyjęciu z wody ?
OdpowiedzUsuń