Składniki:
- ok. 250 g herbatników kakaowych
- 700 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g masła
- 2 średniej wielkości jabłka
- cynamon
- forma 24x24 cm
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo ostudzony budyń, ucierać, aż składniki się połączą.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich połowę masy budyniowej, a na niej ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Jabłka posypać grubo cynamonem, a następnie przykryć je resztą masy. Wierzch przykryć herbatnikami.
4. Całość wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
2. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo ostudzony budyń, ucierać, aż składniki się połączą.
4. Całość wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
super proste ciacho:)
OdpowiedzUsuńChętnie zatopiłabym w takim ciachu ząbki! Bardzo lubię takie łakocie. Mniam. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńczy jabłka nie są twarde ?
OdpowiedzUsuńZależy jak kto woli, próbowaliśmy zarówno z twardymi odmianami jak i miękkimi (wszelkie Jonagoldy). My preferujemy twarde (Lobo, Paulared, Ligol, Idared).
UsuńWitam. A gdyby tak zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach??? Nie mam doświadczenia w ciastach dlatego pytam :)
OdpowiedzUsuńWitam. Można spróbować, ale proponuję wówczas odczekać, bezpośrednio z tarki na blachę, gdzie jest już budyń skutkuje puszczeniem soków z części jabłek i tym samym rozwarstwienie gotowego ciasta.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) wyprobuję ciasto w przyszły weekend. Wygląda super.
OdpowiedzUsuń