Ekspresowy budyniowiec z jabłkami

Smaki dzieciństwa - budyń, jabłka, cynamon... Podany w formie kanapki
Składniki:
  • ok. 250 g herbatników kakaowych
  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g masła
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • cynamon
  • forma 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo ostudzony budyń, ucierać, aż składniki się połączą.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich połowę masy budyniowej, a na niej ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Jabłka posypać grubo cynamonem, a następnie przykryć je resztą masy. Wierzch przykryć herbatnikami.
4. Całość wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.

Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. Chętnie zatopiłabym w takim ciachu ząbki! Bardzo lubię takie łakocie. Mniam. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zależy jak kto woli, próbowaliśmy zarówno z twardymi odmianami jak i miękkimi (wszelkie Jonagoldy). My preferujemy twarde (Lobo, Paulared, Ligol, Idared).

      Usuń
  3. Witam. A gdyby tak zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach??? Nie mam doświadczenia w ciastach dlatego pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można spróbować, ale proponuję wówczas odczekać, bezpośrednio z tarki na blachę, gdzie jest już budyń skutkuje puszczeniem soków z części jabłek i tym samym rozwarstwienie gotowego ciasta.

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź :) wyprobuję ciasto w przyszły weekend. Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń