Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- 1 łyżka stołowa oregano
- pół dużej cebuli lub jedna średnia
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 cukinia średniej wielkości
- olej
- garść natki pietruszki
1. Mięso mielone przełożyć do miski i doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody. Przez ok 2-3 minuty ugniatać i mieszać ręką.
2. W oddzielnej misce zetrzeć cukinię i cebulę.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzucić startą cukinie, obsypać czosnkiem granulowanym, dodać oregano, sól i pieprz, smażyć przez 2-3 minuty do uzyskania miękkości cukinii. Porządnie wymieszać.
5. Pozostawić na 4-5 minut do przestudzenia i wrzucić zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Wymieszać i uformować w dłoniach kotleciki.
6. Kotleciki wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i trzymać po ok 3 minuty na każdej stronie (do delikatnego zbrązowienia)
Mega dobre burgery !
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń