Sałatka z boczkiem i grzanką czosnkową
Przepyszna sałatka, na zdrowie.
Składniki:
- ok. 100 g boczku pieczonego
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 czerwonej cebuli
- sos sałatkowy grecki
- 3 łyżki oliwy z oliwek (albo oleju)
- sól
- pieprz
- bagietka czosnkowa
Sposób przygotowania:
1. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać w piórka
2. Boczek pokroić na paseczki i podsmażyć na patelni teflonowej
3. Mieszankę sałat wsypać do dużej miski, dodać do niej pokrojone warzywa i boczek. Sos sałatkowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (z oliwą z oliwek), wlać do miski i dokładnie wymieszać. Można dodać sól i pieprz dla podkreślenia smaku.
4. Bagietkę czosnkową pokroić i zapiec w opiekaczu (ew.podgrzać na suchej patelni) aż się zarumieni i zrobi chrupka
Super pomysł na dzisiejszą kolację
OdpowiedzUsuńBoczuś... mniam!!!
OdpowiedzUsuń