Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- pół kostki roztopionego masła lub margaryny
- Budyń (np. waniliowy)
- maliny lub kostki ulubionej czekolady
Sposób przygotowania:
Gdy rozpuszczone masło trochę ostygnie, Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w ciut mniejszej ilości mleka (ok.400 ml), by był bardziej gęsty.
Foremkę wypełniamy do połowy ciastem, dokładamy łyżeczkę budyniu (może być jeszcze ciepły) i maliny/czekoladę i przykrywamy kolejną warstwą ciasta aż do pełna. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.