Składniki:
- 200 g twarogu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania po wierzchu
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając, dodajemy cukier, sól i żółtka.
2. Mąkę ze szczyptą sody przesiewamy do miski z masą jajeczną i delikatne mieszamy. Dodajemy
pokruszony twaróg oraz śmietanę, mieszamy do powstania jednolitej masy.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Gdy są gotowe, wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
4. Gdy placuszki lekko ostygną, posypujemy je grubo cukrem pudrem.
Świetnie smakują z owocami lub konfiturą.
Super smaczne, puszyste, wcale nie chłoną tłuszczu jeśli smażymy na rozgrzanym oleju��świetna alternatywa na pożywny podwieczorek
OdpowiedzUsuń