Składniki:
- 2 duże ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 2 plastry szynki
- 1 jajko
- szklanka utartego żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
1. Cebulę, paprykę i pieczarki drobno kroimy i zasmażamy na lekko rozgrzanym oleju. Podlewamy 2 łyżkami wody i często mieszamy. Gdy składniki zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i jeszcze przez chwilę zasmażamy.
2. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy surowe jajko i połowę utartego sera. Składniki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy całość.
3. Ogórki obieramy i przepoławiamy wzdłuż. Przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki. Tak przygotowane ogórki wrzucamy na wrzącą wodę na ok. 3 minuty.
4. Ogórki wyjmujemy z wody i nadziewamy ciepłym farszem. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałą częścią sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy oprószone pietruszką.
ogórków jeszcze nie faszerowałam :) zazwyczaj cukinię, paprykę albo bakłażan. wyglądają super!
OdpowiedzUsuńWg mnie z ogórkiem lepiej smakuje i brzuszek lżejszy :)
Usuńbrakuje żagielków :D super danie
OdpowiedzUsuń