Składniki:
- 125 ml mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- ulubione konfitury
1. Drożdże pokruszyć w misce, zalać 50 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodać pozostałą mąkę, wbić 2 żółtka, dolać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Ciasto wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku, dodawać nadzienie (ok. pół łyżeczki konfitury) i formować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować białkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Podawać oprószone cukrem pudrem.
To nie pora śniadaniowa, ale chętnie bym się poczęstowała. Pyszności.
OdpowiedzUsuń