Domowe bułeczki maślane

Domowe bułeczki maślane, idealne na śniadanie, do porannej kawy, herbaty lub mleka.
Prosty przepis!
Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 80 g masła
  • 3/4  szklanki cukru
  • ulubione konfitury
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć w misce, zalać 50 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodać pozostałą mąkę, wbić 2 żółtka, dolać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Ciasto wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku, dodawać nadzienie (ok. pół łyżeczki konfitury) i formować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować białkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Podawać oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. To nie pora śniadaniowa, ale chętnie bym się poczęstowała. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń