Ciasto Góra Lodowa


Efektowne i przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem. Rozpływa się w ustach!
Składniki i sposób przygotowania:
Biszkopt:
  • blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • poncz: 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
Masa I:
  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • mleko -ilość wg opakowania
Krem przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Masa II:
  • 250 g masła
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 niepełne szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • paczka okrągłych biszkoptów (ok. 150 g)
Masło rozpuszczamy na ogniu z wodą i cukrem. Gdy się ostudzi, w dużej misce miksujemy je z 2 szklankami mleka w proszku. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku (i miksujemy), do drugiej 2 łyżki kakao (miksujemy). Otrzymamy dwie płynne masy, które jednak szybko tężeją, dlatego przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta.
Sposób złożenia ciasta:
1. Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę. Obie części naponczować.
2. Krem karpatkowy podzielić na 2 części, połową przełożyć biszkopt, a drugą połową posmarować wierzch.
3. Okrągłe biszkopty pokroić na pół, układać gęsto pionowo na kremie.
4. Masy z mleka w proszku wylewać łyżką na przemian między biszkopty.
5. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin..

Rozpływa się w ustach!

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. pyszne ale troche za slodkie w zupelnosci wystarczy masa z mleka w proszku

      Usuń
  2. Pychota i jaki super pomysł na dekorację, oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć dla mnie troszki za słodkie i składniki, które przeczą z moją naturą :P Ale podziwiam i gratuluje za pomysł ciasta, bo wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowe �� teraz pozostaje tylko czekać te kilka godzin...az nastąpi degustacja przez największych koneserów ciast ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodalam zamiast mleka w proszku ,mleczko w proszku do kawy?Czekam czy stezeje ?Czy mozna tak,gdyz nie mialam mleka w proszku?Prosze o odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jaki jest skład mleka do kawy - Zwykłe mleko w proszku ma ok.26% tłuszczu, jeżeli to do kawy jest "pełne" to powinno się udać, jeżeli jest odtłuszczone, to może się nie ubić...

      Usuń
  6. A jakie to ma być mleko w proszku ?Czy to ma być tzw.W niebieskim opakowaniu?Bo mleka w proszku jest dużo i nie wiem jakie ?Proszę o odpowiedź ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde mleko w proszku z zawartością tłuszczu powyżej 20% jest o. k.- tak zwane mleko w proszku pełne
      Odtłuszczone się nie nadaje.

      Usuń
    2. Dziękuję Pozdrawiam

      Usuń
  7. Musi być kawa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy biszkopty tez nasączamy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, biszkopty będą pokryte masą z mleka - to w zupełności wystarczy.

      Usuń
  9. Świetnie wygląda to ciasto, mam nadzieję, że też będzie smaczne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam a czy po nasączeniu można dać dżem porzeczkowy zeby zmienić smak?

    OdpowiedzUsuń