Składniki i sposób przygotowania:
Biszkopt:- blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- poncz: 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
- 1 opakowanie kremu karpatka
- mleko -ilość wg opakowania
Masa II:
- 250 g masła
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 2 niepełne szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów (ok. 150 g)
Masło rozpuszczamy na ogniu z wodą i cukrem. Gdy się ostudzi, w dużej misce miksujemy je z 2 szklankami mleka w proszku. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku (i miksujemy), do drugiej 2 łyżki kakao (miksujemy). Otrzymamy dwie płynne masy, które jednak szybko tężeją, dlatego przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta.
3. Okrągłe biszkopty pokroić na pół, układać gęsto pionowo na kremie.
4. Masy z mleka w proszku wylewać łyżką na przemian między biszkopty.
5. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin..
Pychota
OdpowiedzUsuńpyszne ale troche za slodkie w zupelnosci wystarczy masa z mleka w proszku
UsuńPychota i jaki super pomysł na dekorację, oryginalny :)
OdpowiedzUsuńChoć dla mnie troszki za słodkie i składniki, które przeczą z moją naturą :P Ale podziwiam i gratuluje za pomysł ciasta, bo wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy 😊
OdpowiedzUsuńGotowe �� teraz pozostaje tylko czekać te kilka godzin...az nastąpi degustacja przez największych koneserów ciast ��
OdpowiedzUsuńDodalam zamiast mleka w proszku ,mleczko w proszku do kawy?Czekam czy stezeje ?Czy mozna tak,gdyz nie mialam mleka w proszku?Prosze o odpowiedz!
OdpowiedzUsuńZależy jaki jest skład mleka do kawy - Zwykłe mleko w proszku ma ok.26% tłuszczu, jeżeli to do kawy jest "pełne" to powinno się udać, jeżeli jest odtłuszczone, to może się nie ubić...
UsuńA jakie to ma być mleko w proszku ?Czy to ma być tzw.W niebieskim opakowaniu?Bo mleka w proszku jest dużo i nie wiem jakie ?Proszę o odpowiedź ��
OdpowiedzUsuńKażde mleko w proszku z zawartością tłuszczu powyżej 20% jest o. k.- tak zwane mleko w proszku pełne
UsuńOdtłuszczone się nie nadaje.
Dziękuję Pozdrawiam
UsuńMusi być kawa?
OdpowiedzUsuńMoże być herbata.
UsuńCzy biszkopty tez nasączamy ?
OdpowiedzUsuńnie, biszkopty będą pokryte masą z mleka - to w zupełności wystarczy.
UsuńSuper opcja na ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto, mam nadzieję, że też będzie smaczne w smaku.
OdpowiedzUsuńWitam a czy po nasączeniu można dać dżem porzeczkowy zeby zmienić smak?
OdpowiedzUsuńWedle uznania.
Usuń