Składniki:
- puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (ok. 460 g)
- śmietanka 30% - 400 g
- żelatyna - całe opakowanie 60 g
- żurawina suszona słodzona - paczka 150 g
- galaretka o smaku owoców leśnych 2 szt
- herbatniki maślano-kakaowe ok. 15 szt
- forma 28x23 cm
1. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do osobnej dużej miski wylewamy masę krówkową i dobrze miksujemy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody (max. 50 stopni).
2. Do masy krówkowej wlewamy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dokładamy śmietankę, stale miksując. Do gotowej masy wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Wylewamy na nie masę i całość wkładamy do lodówki, by ciasto szybko stężało.
4. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na gotowe ciasto. Całość wkładamy do lodówki.
2. Do masy krówkowej wlewamy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dokładamy śmietankę, stale miksując. Do gotowej masy wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Wylewamy na nie masę i całość wkładamy do lodówki, by ciasto szybko stężało.
4. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na gotowe ciasto. Całość wkładamy do lodówki.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń