Sałatka warstwowa z sosem czosnkowym

Pyszna i prosta w przygotowaniu wiosenna sałatka z sosem czosnkowym. 
Składniki:
  • ok. 200 g drobnego makaronu
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 grube plastry szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 12% - małe opakowanie
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka, ogórki i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek drobno posiekać.
2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
3. W dużej salaterce układać od dołu kolejno warstwy składników: makaron, ogórki, połowa sosu, jajka, szynka, pozostały sos, kukurydza, szczypiorek.

1 komentarz: