Składniki:
- ok. 200 g drobnego makaronu
- 2 ogórki szklarniowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 grube plastry szynki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pęczki szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 12% - małe opakowanie
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka, ogórki i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek drobno posiekać.
2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
3. W dużej salaterce układać od dołu kolejno warstwy składników: makaron, ogórki, połowa sosu, jajka, szynka, pozostały sos, kukurydza, szczypiorek.
2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń