Słodki budyniowiec - ciasto bez pieczenia

Niebiańsko smakuje :) Truskawkowy raj otulony pyszną galaretką. Cudowne ciasto na deser.
Składniki:
  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu truskawkowego lub malinowego bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna Kasia 250g lub masło
  • ok. 120 g herbatników
  • truskawki ok. 24 szt.
  • 2 galaretki truskawkowe   
  • forma do ciasta wymiar wew. 23x33
Sposób przygotowania:
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Margarynę/masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich masę, a na niej ułożyć truskawki.
4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ciasto. Przedtem lekko odchylając boki papieru by spłynęła 
5. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) po ok 15-20 min. lekko odchylić boki papieru by  delikatnie część galaretki osunęła się na boki.

4 komentarze:

  1. Niebiański,lekki i puszysty to jest to !!!Smacznego.Przepis super łatwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie jakoś nie wyszło, masa była za rzadka :(

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę doczytać się składników, tzn ilości mleka, ilości galaretek i ilości herbatników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info - znów coś ucięło - już poprawione!

      Usuń