Składniki:
- 700 ml mleka
- 80 g budyniu truskawkowego lub malinowego bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna Kasia 250g lub masło
- ok. 120 g herbatników
- truskawki ok. 24 szt.
- 2 galaretki truskawkowe
- forma do ciasta wymiar wew. 23x33
1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Margarynę/masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich masę, a na niej ułożyć truskawki.
4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ciasto. Przedtem lekko odchylając boki papieru by spłynęła
5. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) po ok 15-20 min. lekko odchylić boki papieru by delikatnie część galaretki osunęła się na boki.
Niebiański,lekki i puszysty to jest to !!!Smacznego.Przepis super łatwy.
OdpowiedzUsuńmnie jakoś nie wyszło, masa była za rzadka :(
OdpowiedzUsuńnie mogę doczytać się składników, tzn ilości mleka, ilości galaretek i ilości herbatników
OdpowiedzUsuńDzięki za info - znów coś ucięło - już poprawione!
Usuń