Tęczowa pianka - ciasto bez pieczenia

Lekkie jak obłoczek, kolorowe jak tęcza, smaczne jak owocowe ptasie mleczko. Niebo w gębie!
Składniki:
  • 1 kartonik (500g) mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 3 szklanki wrzątku
  • 2 paski startej drobno białej czekolady
  • Forma ok. 24x13 cm
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy dokładnie w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
2. Dobrze schłodzone w lodówce mleko skondensowane wlewamy do miski i ubijamy mikserem tak, by się lekko spieniło.
3. Spienione mleko dzielimy na 3 równe części (do 3 misek), do każdej dodajemy po jednej rozpuszczonej galaretce (ma być chłodna, ale jeszcze płynna) i miksujemy.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy na zmianę po 3 łyżki każdej z galaretek tak, żeby kolory się wymieszały. Wierzch wyrównujemy łyżką. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypujemy białą czekoladą.

Pychotka!

5 komentarzy:

  1. Kolorowo zawrót głowy :) super

    OdpowiedzUsuń
  2. A może być mleko skondensowane słodzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, ciasto będzie słodsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. co zrobić, jeśli mleko się nie spieniło? mimo wszystko wyjdzie ciasto?
    czy to wina tego, że mleko nie było do końca schłodzone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czasami robię z normalnego mleka i też wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń