Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 pory
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- (opcjonalnie) 200 g mięsa mielonego wieprzowego garmażeryjnego
- 2 opakowania serka topionego kremowego (2 x 100 g)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sół, pieprz do smaku
- garść startego sera żółtego
- grzanki
1. Białe i jasnozielone części porów posiekać w talarki, cebulę w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim pory i cebulkę aż zmiękną.
2. Podsmażone pory i cebulę wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka dodać mięso mielone (dorzucać w drobnych kawałkach), gotować przez kolejne 10 minut.
3. Do zupy dodać serki topione, mieszać. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą, dołożyć 2 łyżki śmietany, zamieszać i zdjąć z ognia.
4. Zupę podawać posypaną startym żółtym serem, z grzankami.
2. Podsmażone pory i cebulę wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka dodać mięso mielone (dorzucać w drobnych kawałkach), gotować przez kolejne 10 minut.
4. Zupę podawać posypaną startym żółtym serem, z grzankami.
Super danie. Zupa wszystkim smakowała. Ja tylko zmieniłam, że podpiekłam mięso mielone wcześniej. Polecam wszystkim. Warto spróbować. Ugotowałam wielki gar z nadzieją, że starczy na dłużej, a tu szybko poszło :)
OdpowiedzUsuńZupa serowa, bo tak u mnie się nazywa jest stałym gościem na talerzu :) Robimy dużo i nigdy nie zostaje
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, robiłam.
OdpowiedzUsuńKorzystam z waszego przepisu, zupa pyszności, polecam wszystkim!!!!
OdpowiedzUsuńZupa ugotowana i prawie zjedzona, wszystkim smakowała. POLECAM I SMACZNEGO ☺️
OdpowiedzUsuńPrzepyszna , często korzystam z przepisu tylko bez mięsa
OdpowiedzUsuń