Składniki:
Biszkopt:- blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: woda z sokiem cytrynowym
Masa:
- 2 x 200 ml śmietanki 30%
- 2 x śmietanex
- 2 galaretki agrestowe
- 1 galaretka owoce leśne
- wrzątek
- konfitura malinowa
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
2. Przygotowujemy masę: dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzątku, pozostawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy w ok. 50 ml wrzątku i też pozostawimy do ostygnięcia. Śmietanki 30% ubijamy w misce, dodajemy 2 saszetki śmietanexu i dobrze ubijamy.
Do osobnej miski odkładamy 1/4 masy, wlewamy do niej (chłodną i płynną) galaretkę z owoców leśnych i miksujemy. Do miski z większą pozostałą częścią masy wlewamy galaretki agrestowe, miksujemy. Obie masy wstawiamy do lodówki na kilka minut, aż stężeją.
3. Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go wzdłuż na pół. Obie części ponczujemy. Biszkopt smarujemy masą agrestową (pozostawiamy trochę masy do udekorowania wierzchu ciasta).
Na masę nakładamy 3 paski konfitury, przykrywamy biszkoptem.
4. Wierzch ciasta smarujemy masami na przemian, tak jak na zdjęciu. Kolorowe masy rozdzielamy polewą czekoladową.
Ile tej śmietanki 30%?
OdpowiedzUsuń400 ml (2x po 200 ml)
Usuń