Składniki:
- 1/2 kg twarogu tłustego
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 masło 200g
- 2-3 żółtka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- ok. 2 dużych paczek herbatników
Polewa:
*Możesz kupić gotową lub zrobić wg mojego sprawdzonego przepisu:
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g margaryny
1. Ser przepuścić przez maszynkę lub metalowe sitko (zajmie to tylko chwilę)
2. Masło, cukier puder i żółtka utrzeć (jajka najpierw sparzyć wrzątkiem), dodać do nich ser i ponownie utrzeć całość
3. Utarte ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko po to, by później bez problemu można było wyjąć z niej ciasto), następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie ciemne ciasto, kładziemy drugą warstwę herbatników, potem jasne ciasto i na wierzch znowu herbatniki.
5. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka lub wody, wsypać cukier puder i rozpuścić, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić. Zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao.
Szybko i dokładnie wymieszać (w razie rozwarstwienia składników dolać odrobinę zimnego mleka)