- blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
- pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 100g)
- pół szklanki lekkiej herbaty do nasączenia biszkoptów
- 50 g startej białej czekolady
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 1 kilogram twarogu sernikowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml ostygniętej mocnej kawy sypanej
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 350 ml śmietany kremówki
- ok. 70 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dno kładziemy biszkopty i nasączamy je herbatą.
2. Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (4-5 łyżek wody), pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki lub ucieramy, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Do masy serowej dolewamy kawę (bez fusów), a potem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na biszkopty, całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Przygotowujemy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (2-3 łyżki wody), pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną czekoladę, miksujemy. Następnie dodajemy ostygniętą żelatynę i miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na stężoną masę serową.
Przepyszna wersja mojego ukochanego ciasta! Super! :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar brytfanki?
OdpowiedzUsuńblacha o wymiarach ok. 36x21 cm
UsuńSuper wygląda ten sernik, a co dla mnie najważniejsze - szybko się go robi :)
OdpowiedzUsuńpyszniutko się zapowiada
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć twaróg sernikowy z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak jest, dokładnie taki jest w przepisie. Nie napisane tylko że z wiaderka :D
OdpowiedzUsuń