Składniki:
- forma ok. 37x22 cm
- 2 opakowania herbatników maślanych - 2x250g
- 3 i pół szklanki mleka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 galaretki cytrynowe
- masło 250g
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
- 400 ml śmietanki 36%
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka, chwilę zagotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodną masę wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Herbatniki posmarować równomiernie masą kajmakową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
5. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka, chwilę zagotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodną masę wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niecałej połowie szklanki wrzątku. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
Witam, zamiast herbatników można użyc krakersów a na bitą smietane podprazone płatki migdałów. Wtedy nie jest takie słodkie:-)
OdpowiedzUsuńBez pieczenia, fantastycznie, wybitnie dla mnie :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńDelikatne i leciutkie :) Do kawki idealne!
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy ale czy do smietany 36 na pewno potrzeba zelatyne ?
OdpowiedzUsuńJa do ubicia śmietany dodaję śmietan fix, śmietana jest sztywna,nie rozjeżdza się i nie potrzeba żelatyny.
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńRewelacja. I jak ładnie z formy wyszło równiutko :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy ta masa budyniowa nadawała by się do nadziewania rurek
OdpowiedzUsuńtak, ale do rurek proponuję dodać tylko 1 galaretkę.
Usuńtylko ile calorii!!!! hihihi
OdpowiedzUsuńAle obiecuję że to są same dobre kalorie ;)
UsuńPomóżcie co robię nie tak ������dodając żelatynę do ubitej śmietany wszystko mi się waży.Pomocyyyy
OdpowiedzUsuńżelatyna nie może być gorąca, musisz ją wystudzić.
UsuńCzy trzeba z masłem miksować?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest, ze miksować... Masło daje stabilizacje w masie, bez niego masa będzie pływać.
UsuńGalaretki dodać do budyniu wcześniej rozpuszczone czy prosto takie z paczki ?
OdpowiedzUsuń"Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać" - wsypać oznacza, że prosto z paczki, jak by były rozpuszczone to by było wlać, co nie?
UsuńCiasto bez pieczenia to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy ta masa musi być zupełnie zimna i wtedy miksować z masłem
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,jutro wypróbuje przepis☺
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne!!!!😁😊
OdpowiedzUsuńCzy śmietankę 36 można zastąpić śnieżką taką z proszku
OdpowiedzUsuńMożna. Chociaż zmieni to zupełnie smak ciasta.
UsuńCzy ten budyń z galaretką zgestnieje? Jak wstawie do lodówki? Bo masa wyszła dość rzadka.
OdpowiedzUsuńJeżeli sa zachowane proporcje składników jak w przepisie wyżej, to wszystko ładnie zgęstnieje.
UsuńCiasto rewelacja, bardzo często go robię, pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy mase budyniowa mozna dac do karpatki ?
OdpowiedzUsuńNikt tego nie zabroni. Do karpatki jest ów masa ciut za ciężka, ale można ją zapodać.
UsuńDo masy cukier puder czy zwykly
OdpowiedzUsuńMasa III:
Usuńpół szklanki cukru zwykłego