Toffi - znakomite ciasto bez pieczenia

Znakomite ciasto na każdą okazję, śmietankowa i kajmakowa masa, pod chmurką z wiórkami kokosowymi. Zrobisz błyskawicznie! 
Składniki:
  • forma ok. 37x22 cm
  • 2 opakowania herbatników maślanych - 2x250g
Masa I:
  • 3 i pół szklanki mleka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • masło 250g
Masa II:
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Masa III:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka, chwilę zagotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodną masę wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Herbatniki posmarować równomiernie masą kajmakową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.


4. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niecałej połowie szklanki wrzątku. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
5. Całość wstawić do lodówki do stężenia.






30 komentarzy:

  1. Witam, zamiast herbatników można użyc krakersów a na bitą smietane podprazone płatki migdałów. Wtedy nie jest takie słodkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez pieczenia, fantastycznie, wybitnie dla mnie :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatne i leciutkie :) Do kawki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis ciekawy ale czy do smietany 36 na pewno potrzeba zelatyne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do ubicia śmietany dodaję śmietan fix, śmietana jest sztywna,nie rozjeżdza się i nie potrzeba żelatyny.

      Usuń
  5. Rewelacja. I jak ładnie z formy wyszło równiutko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy ta masa budyniowa nadawała by się do nadziewania rurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale do rurek proponuję dodać tylko 1 galaretkę.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ale obiecuję że to są same dobre kalorie ;)

      Usuń
  8. Pomóżcie co robię nie tak ������dodając żelatynę do ubitej śmietany wszystko mi się waży.Pomocyyyy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żelatyna nie może być gorąca, musisz ją wystudzić.

      Usuń
  9. Czy trzeba z masłem miksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest, ze miksować... Masło daje stabilizacje w masie, bez niego masa będzie pływać.

      Usuń
  10. Galaretki dodać do budyniu wcześniej rozpuszczone czy prosto takie z paczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać" - wsypać oznacza, że prosto z paczki, jak by były rozpuszczone to by było wlać, co nie?

      Usuń
  11. Ciasto bez pieczenia to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanie czy ta masa musi być zupełnie zimna i wtedy miksować z masłem

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie,jutro wypróbuje przepis☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jest rewelacyjne!!!!😁😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy śmietankę 36 można zastąpić śnieżką taką z proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Chociaż zmieni to zupełnie smak ciasta.

      Usuń
  16. Czy ten budyń z galaretką zgestnieje? Jak wstawie do lodówki? Bo masa wyszła dość rzadka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli sa zachowane proporcje składników jak w przepisie wyżej, to wszystko ładnie zgęstnieje.

      Usuń
  17. Ciasto rewelacja, bardzo często go robię, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy mase budyniowa mozna dac do karpatki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt tego nie zabroni. Do karpatki jest ów masa ciut za ciężka, ale można ją zapodać.

      Usuń
  19. Do masy cukier puder czy zwykly

    OdpowiedzUsuń