Składniki:
- forma 36x21 cm
Spód:
- ok. 14 szt. kakaowych herbatników
I warstwa:
- 1 l śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
II warstwa:
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) ok. 400 g
Polewa:
- 4 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g margaryny (lub masła)
- 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki.
2. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Orzeszki utrzeć na gładką masę (np. młynkiem do kawy).
3. Śmietankę 30% ubić mikserem (lekko zacznie się pienić), dosypać cukier puder i kakao, zmiksować. Dolać powoli ostudzoną żelatynę (cały czas miksując), a na koniec utarte orzeszki. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wyłożyć na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki, tam szybko zacznie tężeć.
5. Gdy I warstwa wystarczająco stężeje, rozsmarować na niej warstwę z masy krówkowej.
6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 4 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać margarynę. Gdy się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Następnie dodać mleko w proszku i jeszcze raz dobrze wymieszać. Jeśli polewa wydaje się za gęsta, dodać odrobinę mleka.
7. Polewę wylać na masę krówkową. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej podawać schłodzone.
2. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Orzeszki utrzeć na gładką masę (np. młynkiem do kawy).
3. Śmietankę 30% ubić mikserem (lekko zacznie się pienić), dosypać cukier puder i kakao, zmiksować. Dolać powoli ostudzoną żelatynę (cały czas miksując), a na koniec utarte orzeszki. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wyłożyć na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki, tam szybko zacznie tężeć.
6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 4 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać margarynę. Gdy się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Następnie dodać mleko w proszku i jeszcze raz dobrze wymieszać. Jeśli polewa wydaje się za gęsta, dodać odrobinę mleka.
7. Polewę wylać na masę krówkową. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej podawać schłodzone.
ale pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mielone orzeszki masłem orzechowym?
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie ciasta
OdpowiedzUsuń