Składniki:
- 2 kg pokrojonych drobno jabłek
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 1 masło
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- forma: ok. 35x23 cm
- 1/2 szklanki cukru
- 5 białek
- 1 kisiel cytrynowy
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Posypać je równomiernie 2 łyżkami cukru i oprószyć cynamonem.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
5. Jabłka przykryć pianą z białek. Na wierch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).
3. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Posypać je równomiernie 2 łyżkami cukru i oprószyć cynamonem.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.
6. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Moja mama piekła kiedyś podobną, kocham szarlotki, ta jest wyjątkowo smaczna!
OdpowiedzUsuńAle kisiel w proszku?
OdpowiedzUsuńTak w proszku, jest napisane WSYPAĆ (nie wlać). Pozdrawiam :)
Usuńmozesz dac galaretke
UsuńA moze byc kisiel Slodka chwila goracy kubek
OdpowiedzUsuńTak może być Słodka Chwila, wtedy proszę nie dodawać dużo cukru.
UsuńJablka w takie paski cienkie?
OdpowiedzUsuńwitajcie ,poniewaz moje dziecko po gelatynie dostaje migreny zamiast kisielu czy galaretki dalam dwie lyzki maki kartoflanej do piany i dwa cukry waniliowe czekam co wyjdzie placek w piekarniku pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW kiślu nie ma żelatyny tylko właśnie skrobia ziemniaczana
UsuńMam pytanie o wage paczki masla;Pani podaje wage 200g,tymczasem ja spotkalam do tej pory tylko wage 250g.Zatem ilu gramowe paczki masla sa w Polsce?
UsuńW Polsce mamy 200, 250, 450, 500 gram, zależy od producenta.
UsuńW przypadku zakupu 250g proponuję 200g dać do ciasta, a resztę zostawić na jajecznicę lub kanapki. Pozdrawiam
Zaraz bede piekla,uwielbiam szarlotke
OdpowiedzUsuńMam ochotę na tą szarlotkę
OdpowiedzUsuńHej, proszę pomożcie-co to jedno masło ? Ile to na wagę ? Czym zastąpić kisiel, nie sprzedają takich rzeczy w Australii niestety
OdpowiedzUsuń1x masło to 200g kostka masła
Usuńkisiel = mąka ziemniaczana( 2-3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej + 3 łyżki stołowe cukru, można dodać kilka kropel cytryny dla smaku)
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńA piec z termoobiegiem czy bez ?
OdpowiedzUsuńbez termooobiegu, max na 3 min przed końcem pieczenia można włączyć.
UsuńCzy zamiast cytrynowej moge dac truskawkowa
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowaliśmy, ale myślę, że tak. cytrynowy kisiel dodaje nutkę kwaskową, nie wiem jak będzie z truskawkowym :) Koniecznie proszę dać znać jak wyszło!
UsuńCiacho wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiekłam bardzo smaczne .polecam.Maria
OdpowiedzUsuń.
Czy mus jabłkowy ze,słoika kupny moze być ?
OdpowiedzUsuńmoże być ,krojony czy ze słoika cisto wyjdzie do samo,ja tak robiłam jak miałam w słoiku i ciasto pyszne wyszło.;)
UsuńPianę razem z cukrem od razu nie upijamy,wtedy nie zrobi się sztywna piana! najpierw upijamy pianę na sztywno potem dodajemy cukier upijamy na krem i na koniec kisiel upijamy lekko i wtedy wychodzi puszysta gęsta jak krem piana .
OdpowiedzUsuńW tortownicy mogę tez upiec ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńa jabłka ze skórką czy bez ??
OdpowiedzUsuńBez skórki ,jabłka obrać
UsuńA jabłka mogą być starte na tarce na grubych oczkach?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMoja szarlotka wlasnie jest w piekarniku.
Pycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie z mężem spróbowałam kawałek dopiero co upieczonej szarlotki. Pycha.
OdpowiedzUsuńJa zamiast piany z białek robiłam z budyniem ugotowanym wylanym na jabłka potem posypane kruszonką,,,było pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto podpiekam 15 minut w 180 sto. Później kładę jabłka pianę i resztę starego ciasta czyli tak ok 1/3.
OdpowiedzUsuńPycha ta szarlotka wiem 👍bo sama piekłam
OdpowiedzUsuńPiekę takie ciasto ze śliwkami zamiast jabłek.Pyszne
OdpowiedzUsuńSzarlotka SUUUUPER
OdpowiedzUsuńA margaryna może być czy musi być masło??
OdpowiedzUsuńWedle upodobania, może być margaryna.
UsuńCiasto w piekarniku
OdpowiedzUsuńDodałam do pianki galaretkè truskawkowá
Piekłam szarlotkę i jest bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńWitam wlasnie upiekłam szarlotkę według przepisu i czekam aż ostygnie.Juz nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuń