Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 brokuły
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- serek topiony kremowy - 100 g
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- grzanki
- pestki słonecznika
- sól, pieprz - do smaku
1. Pora oczyścić i posiekać w talarki, podsmażyć na 2 łyżkach masła, gdy zmięknie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażać.
2. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić do gorącego bulionu razem z podsmażonym porem. Gotować około 20 minut. Dodać serek topiony, mieszać zupę, by się rozpuścił.
3. Zupę zmiksować. Do kremu dodać 3 łyżki śmietany, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Krem podawać z grzankami i pestkami słonecznika (zarumienionymi na suchej patelni). Można udekorować go zblanszowanymi różyczkami brokuła.
2. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić do gorącego bulionu razem z podsmażonym porem. Gotować około 20 minut. Dodać serek topiony, mieszać zupę, by się rozpuścił.
4. Krem podawać z grzankami i pestkami słonecznika (zarumienionymi na suchej patelni). Można udekorować go zblanszowanymi różyczkami brokuła.
U mnie była 2 dni temu, w innej wersji nieco, ale brokułowa :) Chętnie wypróbuję inny pomysł! Uwielbiam tę naszą wymianę pomysłów, niesamowicie inspirujące! :)
OdpowiedzUsuńHej, w kraju którym mieszkam nie ma serków topionych, czym zastąpić?
OdpowiedzUsuń