Składniki:
- forma: 36x21 cm
- 150 g borówek amerykańskich
- 1 litr mleka
- herbatniki kakaowe- ok. 300 g
- 2 galaretki szafirowe
- 9 łyżek stołowych kaszy manny
- 3 łyżki stołowe cukru
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami kakaowymi.
2. W garnku zagotować 1 litr mleka, dodać kaszę mannę i mieszać ok. 3 minut na włączonym palniku.
3. Do gotowej kaszy manny dodać dwie galaretki szafirowe i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Do masy szafirowej wrzucić borówki i wymieszać łyżką.
5. Całość (jeszcze ciepłą) rozprowadzić w formie i pozostawić do ostygnięcia (ok 30-40 minut).
6. Masa śmietankowa: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na wierch masy szafirowej.
7. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok.2 h). Wierzch ciasta oprószyć wiórkami czekoladowymi lub innym ozdobnikiem.
3. Do gotowej kaszy manny dodać dwie galaretki szafirowe i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Do masy szafirowej wrzucić borówki i wymieszać łyżką.
5. Całość (jeszcze ciepłą) rozprowadzić w formie i pozostawić do ostygnięcia (ok 30-40 minut).
ale pychotka!
OdpowiedzUsuńCzy galaretkę dodajemy suchą?
OdpowiedzUsuńtak. jak na zdjęciu. prosto z saszetki do garnka.
UsuńCzy smietane od poczatku ubijac z cukrem i czy mozna wykorzystac inne owoce
OdpowiedzUsuńCukier do śmietany dodać na końcu. Można wykorzystać inne owoce według uznania
Usuń