Składniki na 3-4 porcje:
- czereśnie 15-20 szt
- 1/2 galaretki przezroczystej agrestowej
- 250 ml wody
- 330 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 galaretki owoce leśne
- 1/2 szklanki wrzątku
1. Zagotować 250 ml wody, rozpuścić w niej dokładnie 1/2 przezroczystej galaretki. Gdy ostygnie, rozlać do przechylonych pucharków. Dorzucić po 2 czereśnie. Przechylone pucharki wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
2. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić połowę galaretki owoce leśne, odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną, ale płynną galaretkę i zmiksować. Gotową masę przełożyć do pucharków obok galaretki. Wierzch udekorować czereśniami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.