Ekspresowa i rewelacyjna! Sałatka z brokułem, boczkiem, jajkiem i fetą. Idealne połączenie na pyszną kolację!
Składniki:
- 1 duży brokuł
- ok. 250 g sera feta
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g boczku wędzonego
- garść ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 12% - małe opakowanie
- 3 łyżki majonezu
- sól (można pominąć)
- pieprz
1. Brokuł umyć i gotować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka pokroić na ćwiartki, ser feta w kostkę. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Ziarna słonecznika zarumienić na suchej patelni.
2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać.
3. W naczyniu układać od dołu warstwy składników w kolejności: brokuł, feta, jajka, sos, boczek. Wierzch sałatki posypać ziarnami słonecznika.
2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać.
pycha :)
OdpowiedzUsuńO! a to fajne! Ja znam wersję z pomidorem, a tu boczek zamiast pomidora, dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńHihi, u Knurra musi być boczuś 😉, i doskonale łączy smaki z jajkiem i fetą.
UsuńNajlepsza!!!
OdpowiedzUsuńBrokuł i boczek, coś wspaniałego zarówno dla mnie i dla mojego męża. Ja uwielbiam brokuł, on uwielbia boczek, a coś zielonego mu się w diecie przyda. Pokłony w Knurzą stronę za ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuń