Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g)
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- ok. 400 g porzeczek czerwonych i białych
- 1 galaretka przezroczysta agrestowa
- forma: 36x21 cm
1. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty.
3. Ser miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę.
4. Masę serową wykładamy na biszkopty. Wierzch wyrównujemy łyżką. Na masie gęsto układamy porzeczki.
5. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin).
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty.
3. Ser miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę.
4. Masę serową wykładamy na biszkopty. Wierzch wyrównujemy łyżką. Na masie gęsto układamy porzeczki.
Galaretkę radzę zrobić już na samym początku ponieważ długo zastyga....
OdpowiedzUsuń