Składniki:
- herbatniki kakaowe ok. 250g
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- 1 kg wiśni drylowanych
- 5 łyżek stołowych cukru
- 2 galaretki wiśniowe
- starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
- forma: 24x24 cm
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.
4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.
5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.
6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.
4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.
5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.
6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.
7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić mus truskawkowy z galaretka truskawkowa lub malinowy?
OdpowiedzUsuńtak jest.
Usuńmasę śmietankową się fajnie przecina ale gorzej jest ją oddzielić od siebie bo się łamie. Musiałam podzielić na 4 części
OdpowiedzUsuńżeby móc ją przenieść. Czy jest jakiś sposób żeby to zrobić w całości?
Po przecięciu wsuwamy podkładkę plastikową (podkładka żółta). Można też zastąpić to cienką deską do krojenia. lekko podważyć i wsunąć.
UsuńW jakiej ilości wody gotować wiśnie?
OdpowiedzUsuńnie dodajemy wody, sok z wiśni w zupełności wystarcza.
UsuńWitam, wczoraj wyprobowałam twój przepis jest wspaniały ale troszkę go przerobiłam zamiast wiśni dodałam muss jabłkowy z galaretką malinową a śmietany nie przecinałam tylko podzieliłam na 2 części składniki i też wyszedł DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE INSPIRACJE JESTEŚ WSPANIAŁA������
OdpowiedzUsuńwspaniały deser zrobił wrazenie na gościach dziękuję rysiaa
OdpowiedzUsuńMogą być wiśnie mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być.
Usuńwitam... czy masę śmietankową można wylać na dwa razy... ? czyli na herbatniki a później na wiśnie ?
OdpowiedzUsuńWitam, tak nie próbowaliśmy, myślę że tak, czasowo tylko wyjdzie dłużej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Myślę,że śmietanę można podzielić na pół i galaretki .problem z głowy.po co męczyć sie z przecinaniem,jak mozna każdą połowę ubic osobno.
OdpowiedzUsuńTylko że to całe przecinanie nie jest wcale problematyczne i męczące... jest to prostsze niż przecinanie biszkoptu...
UsuńCzy na wierzch zamiast czekolady można zrobić galaretke?
OdpowiedzUsuńAle galaretka w tym cieście jest w środku z musem wiśniowym...
UsuńPo wlaniu galaretki do śmietany zrobilo mi się wszystko plynne.Dlaczego? Proporcje byly prawidlowe.
OdpowiedzUsuńPo włożeniu do lodówki powinno stężeć, chyba że galaretka była ciepła i doszło do zwarzenia śmietany.
UsuńMam same maliny mrozone czy jesli zagotuje normalnie galaretki jak na przpisie i dodam malinu moze byc tez zamiast soku z wisni :)
OdpowiedzUsuńPyszny placek.... Robiłam wczoraj....
OdpowiedzUsuńUważam że coś jest nie tak w przepisie. Dodałam do Ubitej na sztywno śmietany zimną płynną galaretkę i masa zrobiła się zupełnie Wodnista.Wylalam to na herbatniki one wypłynęły na wierzch��musiałam je wyjąć więc spodu już nie mam. Włożyłam tą masę do lodówki zobaczymy czy stężeje��
OdpowiedzUsuńmoże za szybko dodałaś galaretkę - lub za długo wszystko się miksowało... Jeżeli się nie ścięła masa i się nie rozwarstwia, to w lodówce powinna dojść.
UsuńDodawaj galaretkę jak zaczyna tężeć.
UsuńWłaśnie robię to ciasto wygląda apetycznie ciekawe czy moje będzie takie
OdpowiedzUsuńA czy zamiast smietanki 30 mozna dac 36?
OdpowiedzUsuńNaturalnie tak - szybciej się ubije.
UsuńWitam smietana 36 ubila mi sie doskonale na sxtywno dodawalam powoli zimna ale nie tezejaca galaretke niestety wszystko sie zwazylo i bylo mocno zadkie.wylalam na herbatniki a te uciekly do gory.......
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blachy do tego placka?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie - forma: 24x24 cm
Usuńnajważniejsze, aby wyczuć moment w którym powinno sie połączyć galaretkę ze śmietaną....Z doświadczenia wiem, że galaretka powinna już tężec, ale nie za bardzo....nie zimna płynna, bo wówczas robi się "zupa"
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłam to ciasto wyszło idealne dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDla mnie rowniez wyszla 'zupa' ze smietany po dodaniu galaretki :(
OdpowiedzUsuńU mnie też smietana rozrzedzila się po dodaniu galaretki ale pięknie zastygła. Co ciekawe po stężeniu masa jest elastyczna i łatwo ją przekroić. Niestety masa wiśniowa zastygła mi zupełnie i rozdrobnioną ułożyłam na piance.
OdpowiedzUsuńCzy takie ciasto można zamrozić? Wyszło pyszne, ale goście nie dopisali i całości nie zjemy.
OdpowiedzUsuńPowiem, że nie próbowaliśmy mrozić tego ciasta. Głównie składa się z galaretek, więc podejrzewam, że można. Trzeba tylko uważać przy rozmrożeniu (nie w mikrofalówce,bo może się rozpłynąć). Daj znać jak wyjdzie.
Usuń