Składniki:
- 700 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki cukru (do masy budyniowej)
- masło 200g
- 2x gotowe ciasto francuskie
- 0,5 kg świeżych malin
- 4 łyżki stołowe cukru (do musu)
- 3 łyżki żelatyny
- forma do ciasta wymiar wew. 24x28
1. Wyjąć z opakowania oba ciasta francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 12 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Do garnka wrzucić pól kilograma umytych malin i lekko ubić, dodać cukier i zagotować. Podczas gotowania wsypać 3 łyżki żelatyny, wyłączyć palnik i porządnie zamieszać do uzyskania jednolitego musu (ok. 3-4 minut)
4. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą.
5. Dno formy wyłożyć ciastem francuskim, rozsmarować na nim masę budyniową, odstawić do stężenia na 10-15 minut do lodówki.
Następnie na wierzch wylać wystudzony mus malinowy i przykryć drugim ciastem francuskim.
6. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 1 h) Przed podaniem posypać można posypać cukrem pudrem.
już mam na nią ochotę !
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńMoze byc smietana zamiast budyniu
OdpowiedzUsuń