Kremówka z malinami w 20 minut

Ciasto, które musisz spróbować!!! Kruche ciasto francuskie z kremowym środkiem i musem malinowym
Składniki:
  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru (do masy budyniowej)
  • masło 200g
  • 2x gotowe ciasto francuskie
  • 0,5 kg świeżych malin
  • 4 łyżki stołowe cukru (do musu) 
  • 3 łyżki żelatyny
  • forma do ciasta wymiar wew. 24x28
Sposób przygotowania:
1. Wyjąć z opakowania oba ciasta francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 12 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80g budyniu. Pozostałe mleko zagotować z 1/2 szklanki cukru. W momencie gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Do garnka wrzucić pól kilograma umytych malin i lekko ubić, dodać cukier i zagotować. Podczas gotowania wsypać 3 łyżki żelatyny, wyłączyć palnik i porządnie zamieszać do uzyskania jednolitego musu (ok. 3-4  minut)
4. Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Ucierać składniki aż się połączą. 
5. Dno formy wyłożyć ciastem francuskim, rozsmarować na nim masę budyniową, odstawić do stężenia na 10-15 minut do lodówki.
Następnie na wierzch wylać wystudzony mus malinowy i przykryć drugim ciastem francuskim.
6. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 1 h) Przed podaniem posypać można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: