Składniki:
- ok. 10 kg jabłek
- cukier
- woda
- cynamon - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki (z 10 kg jabłek otrzymamy około 3 pełnych 5-litrowych garnków pokrojonych jabłek).
2. Kawałki jabłek przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (ilość wody należy dostosować do rodzaju jabłek, nasze były bardzo soczyste więc na 1 garnek przypadało ok. pół szklanki wody). Smażymy na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, by jabłka się nie przypaliły.
3. Smażymy do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Jeśli nie chcemy, aby pojedyncze kawałki jabłek były widoczne w naszym musie, możemy wspomóc się tłuczkiem i rozdrobnić je uzyskując jednolitą konsystencję.
4. Pod koniec smażenia dodajemy cukier (ilość zależy od rodzaju jabłek, nasze były słodkie, do jednego garnka dodaliśmy ok. 1/3 szklankę cukru), mieszamy. Można też dodać do smaku cynamon.
5. Do umytych, wyparzonych, suchych słoików przekładamy gotowy, gorący mus jabłkowy. Zakręcamy (zakrętki wyparzone i suche) i odstawiamy do góry dnem aby zakrętki się zassały. Nie wymagają pasteryzowania.
2. Kawałki jabłek przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (ilość wody należy dostosować do rodzaju jabłek, nasze były bardzo soczyste więc na 1 garnek przypadało ok. pół szklanki wody). Smażymy na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, by jabłka się nie przypaliły.
3. Smażymy do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Jeśli nie chcemy, aby pojedyncze kawałki jabłek były widoczne w naszym musie, możemy wspomóc się tłuczkiem i rozdrobnić je uzyskując jednolitą konsystencję.
5. Do umytych, wyparzonych, suchych słoików przekładamy gotowy, gorący mus jabłkowy. Zakręcamy (zakrętki wyparzone i suche) i odstawiamy do góry dnem aby zakrętki się zassały. Nie wymagają pasteryzowania.