Składniki:
- 2 cukinie okrągłe (może być też 1 podłużna, wówczas przecinamy ją wzdłuż na pół)
- 1 dynia
- ok. 400 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
- 500 g pieczarek
- 1 duża papryka
- 1 cebula
- 200 g startego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej
1. Cukinie i dynię umyć, odkroić górne części, tak by otrzymać “czapeczki”, następnie wydrążyć środek za pomocą łyżki - głęboko, ale do momentu by ścianki pozostały sztywne (na grubości ok. 1,5 cm). Miąższ pokroić nożem na drobniejsze kawałki (duże pestki dyni usunąć).
2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z cukinii i dyni. Przesmażać, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na kilka minut do odparowania.
3. Mięso mielone porwać na kawałeczki i usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, posolić i popieprzyć.
4. Wszystkie wyżej wymienione składniki połączyć w dużej misce, dodać natkę pietruszki i żółty ser. Całość dokładnie wymieszać.
5. Cukinie i dynię lekko nasmarować z zewnątrz i wewnątrz olejem. Wypełnić farszem i lekko, niezbyt szczelnie przykryć "czapeczkami".
6. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec około 30-35 minut w 200 stopniach. Dynia powinna pozostać w piekarniku ok. 10 minut dłużej.
3. Mięso mielone porwać na kawałeczki i usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, posolić i popieprzyć.
5. Cukinie i dynię lekko nasmarować z zewnątrz i wewnątrz olejem. Wypełnić farszem i lekko, niezbyt szczelnie przykryć "czapeczkami".
6. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec około 30-35 minut w 200 stopniach. Dynia powinna pozostać w piekarniku ok. 10 minut dłużej.
Nie wiedziałam, że to już sezon na dynię...
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis. :)
Hi hi, sezon na dynię zaczyna się od połowy lipca - te najsmaczniejsze Hokkaido są właśnie teraz. Polecam!
Usuń