Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania wierzchu
- forma 24x24 cm
1. Do garnka wlać mleko i olej. Dodać cukier, cukier waniliowy i powidła śliwkowe. Rozpuścić mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać żółtka, chwilę ucierać. Dosypać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Składniki połączyć. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę, wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, wierzch posypać cukrem pudrem.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, wierzch posypać cukrem pudrem.
uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńZ takich małych ilości , taki duży placek?
OdpowiedzUsuńForma 24x24 - czy to duże, to trzeba samemu osądzić....wg mnie to "na raz".
UsuńJa w tej chwili piekę w blasze okrągłej 24 cm, zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuń