Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (może być też jaglana lub orkiszowa)
- pierś z kurczaka
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1-2 ogórki gruntowe
- ok. 250 g sera mozzarella (lub feta)
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych listków bazylii (może być suszona)
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- olej (ok. ćwierć szklanki)
- sól i pieprz do smaku
1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Pierś z kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki, paprykę, pomidora i mozzarellę pokroić w kostkę.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużej salaterce. Dodać bazylię i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać olejem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. wymieszać.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużej salaterce. Dodać bazylię i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać olejem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. wymieszać.
Świetny pomysł na coś zdrowego i lekkiego, a do tego jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuń