Składniki:
- ok. 100 g herbatników kakaowych
- 1,3 l mleka
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 80 g budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 2 średniej wielkości jabłka
- cynamon
- forma 24x24 cm
- posypka czekoladowa (opcjonalnie)
1. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Formę wyłożyć rękawem foliowym do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu waniliowego, w kolejnych 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu czekoladowego. Pozostałe mleko zagotować z cukrem w oddzielnych garnkach (po pół szklanki cukru na garnek):
- na budyń waniliowy zagotować 500 ml mleka
- na budyń czekoladowy zagotować 800 ml mleka
W momencie gdy mleko zacznie się gotować, dolać rozrobione budynie i dokładnie wymieszać. Przez chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
3. Do formy wylać kolejno jeszcze ciepłe budynie:
- na herbatniki ok. 500 ml budyniu czekoladowego, odczekać maks 2 minuty, wyłożyć gęsto jabłka i posypać cynamonem,
- na jabłka wylać warstwę 500 ml budyniu waniliowego i odczekać maks 2 minuty,
- na wierzch wylać resztę budyniu czekoladowego.
4. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Przed podaniem można udekorować posypką.
- na budyń czekoladowy zagotować 800 ml mleka
W momencie gdy mleko zacznie się gotować, dolać rozrobione budynie i dokładnie wymieszać. Przez chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
- na herbatniki ok. 500 ml budyniu czekoladowego, odczekać maks 2 minuty, wyłożyć gęsto jabłka i posypać cynamonem,
- na jabłka wylać warstwę 500 ml budyniu waniliowego i odczekać maks 2 minuty,
- na wierzch wylać resztę budyniu czekoladowego.
4. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Przed podaniem można udekorować posypką.
Pycha!Uwielbiam budyń, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto na weekend :)
OdpowiedzUsuńwow! Mam ochotę na takie smakołyki!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa PYCHOTKA! ;)
OdpowiedzUsuń