Budyniowa Pychotka

Ciasto z przepisu siostry. Rozpływa się w ustach: czekolada i jabłko - po prostu Mniam!!!
Składniki:
  • ok. 100 g herbatników kakaowych
  • 1,3 l mleka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 80 g budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • cynamon
  • forma 24x24 cm
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Formę wyłożyć rękawem foliowym do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu waniliowego, w kolejnych 100 ml zimnego mleka rozmieszać 80 g budyniu czekoladowego. Pozostałe mleko zagotować z cukrem w oddzielnych garnkach (po pół szklanki cukru na garnek):
- na budyń waniliowy zagotować 500 ml mleka
- na budyń czekoladowy zagotować 800 ml mleka
W momencie gdy mleko zacznie się gotować, dolać rozrobione budynie i dokładnie wymieszać. Przez chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. 

3. Do formy wylać kolejno jeszcze ciepłe budynie: 
- na herbatniki ok. 500 ml budyniu czekoladowego, odczekać maks 2 minuty, wyłożyć gęsto jabłka i posypać cynamonem,
- na jabłka wylać warstwę 500 ml budyniu waniliowego i odczekać maks 2 minuty,
- na wierzch wylać resztę budyniu czekoladowego.
4. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Przed podaniem można udekorować posypką.

5 komentarzy: