Składniki:
- 1 masło (250 g)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany 12%
- 4 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- około 1 kg śliwek węgierek
- cukier puder do posypania wierzchu
- forma ok. 37x22 cm
1. Masło roztopić w rondelku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie śmietanę. Na koniec, mieszając, dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
2. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście dosyć gęsto ułożyć połówki śliwek. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
2. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście dosyć gęsto ułożyć połówki śliwek. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Wygląda na super puchate i wilgotne! Pycha. Chętnie skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że u mnie ostatnio jedno ciasto ze śliwkami się kończy a tym samym następne piecze ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciasta, pycha! :)
OdpowiedzUsuń