Ciasto babuni ze śliwkami

Prosty przepis na tradycyjne ciasto
Składniki:
  • 1 masło (250 g)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • około 1 kg śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania wierzchu
  • forma ok. 37x22 cm
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić w rondelku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie śmietanę. Na koniec, mieszając, dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
2. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście dosyć gęsto ułożyć połówki śliwek. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Gotowe!

2 komentarze:

  1. Wygląda na super puchate i wilgotne! Pycha. Chętnie skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że u mnie ostatnio jedno ciasto ze śliwkami się kończy a tym samym następne piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie ciasta, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń