Składniki:
- forma: 36x21 cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: woda z sokiem z cytryny i łyżką rumu
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- gotowe polewy czekoladowe do polania wierzchu (jasna i ciemna)
1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
2. Masa: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Na koniec dodajemy przesiane przez sitko cukier puder i kakao, miksujemy chwilę - tylko do momentu aż składniki się połączą - nie dłużej.
3. Masę wstawiamy do lodówki na czas aż biszkopt całkowicie ostygnie. Następnie biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ponczujemy. Na dolną połowę biszkoptu rozsmarowujemy masę i przykrywamy ją górną połową biszkoptu. Wierzch ciasta dekorujemy polewami.
2. Masa: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Na koniec dodajemy przesiane przez sitko cukier puder i kakao, miksujemy chwilę - tylko do momentu aż składniki się połączą - nie dłużej.
4. Całość wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuń