Składniki:
- 1 kg śliwek (już bez pestek) - wybrać twardsze
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 6% lub 10%
- 250 g cukru
- 4-5 szt. goździków
1. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Przełożyć do garnka.
2. W drugim garnku przygotować zalewę: wodę z octem, cukrem i goździkami podgrzać aby była bardzo ciepła. Zalać nią śliwki, odstawić do ostygnięcia na około 1 godzinę.
3. Następnie garnek ze śliwkami w zalewie postawić na ogniu, podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć ogień. Śliwki wyłowić i przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem.
Bardzo lubię, a jeszcze nigdy sama nie robiłam, czas to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, nigdy takich nie robiliśmy :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńMam jeszcze słoiczek z tamtego roku, super przepis polecam, w tym roku zrobię dużo dużo więcej:)
OdpowiedzUsuń