- 1 kg papryczek chilli (waga całych papryczek z ogonkiem i ziarenkami)
- 55 dag cukru
- 1 cytryna
- 1/2 limonki
- blender
- rękawiczki gumowe lub winylowe (można też założyć okulary)
1. Oczyścić papryczki z gniazd nasiennych i ogonka (zalecane robić to w rękawiczkach). Następnie pokroić na kawałeczki i wrzucić do garnka.
2. Posypać pokrojone papryczki cukrem i dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut aby z papryczek wyszedł sok.
3. Wstawić garnek z papryczkami na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny i limonki.
4. Po 10 minutach gotowania jeszcze gorące papryczki zblendować na mus i dodać sok z cytryny i limonki. Porządnie wymieszać.
5. Wstawić na palnik i gotować jeszcze 5 minut. Następnie przelać sos do słoiczków i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
2. Posypać pokrojone papryczki cukrem i dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut aby z papryczek wyszedł sok.
Uuulala, to coś dla mnie :D Wspaniały, czemu jeszcze takiego nie robiłam!? Skandal! :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis, a ostatnio mamy dużą ochotę na ostre ;)
OdpowiedzUsuńJak dlugo mozna przechowywac? Czy przez zime mozna?
OdpowiedzUsuńZamknięty słoik można trzymać całą zimę, bez problemu. Cukier działa konserwująco. Co do otwartych słoiczków, to nasze są małe i najdłużej stały 4 dni (używam do wszystkiego).
Usuń